След шедьовъра Once и  Джон Карни доказа, че е най-добрият режисьор

...
След шедьовъра Once и  Джон Карни доказа, че е най-добрият режисьор
Коментари Харесай

Когато младостта е дива, а любовта - могъща

След шедьовъра Once и  Джон Карни доказа, че е най-хубавият режисьор в света (не, не е помпозно и преувеличено) на музикални филми. Другите продукции не му се получават кой знае какъв брой, само че пък през 2016 година ни зарадва с трети сходен, на равнището на упоменатите два.  не завоюва всички ирландски награди (а единствено за поддържащ актьор) само тъй като това беше годината на, само че пък за сметка на това има оценка от 8.1(!) в IMDb и войска от правилни възторжени почитатели по света.

Конър (Фърдиа Уолш-Пийло, който самичък извършва песните) е възпитаник в католическо учебно заведение през 80-те в Дъблин (тук съществува автобиографичен миг, тъй като Карни е имал локално известна банда), неосезаем бледен младеж, приветлив, спокоен, образован и мирен. Родителите му Робърт (Ейдън Гилън), бъбрив и ядовит горд забавен мъж, и Пени (Мария Дойл Кенеди), обилна и привлекателна тъмна красавица, непрекъснато се карат, само че са му обезпечили спокоен прекрасен дом (къща със горист двор). Сестра му Ан (Кели Торнтън) е прилежна, ученолюбива и амбициозна, а по-големият му брат Брендън (награденият Джак Рейнър) е безсрамен дългокос лентяй и новобранец с големи знания в региона на музиката и литературата, само че напуснал колежа и непринудено изолирал се от заобикалящия го свят. Тогава, когато всичко е допустимо и достижимо, очакванията - осезаеми и налични, безразсъдният риск - оневинен. В новото учебно заведение (вече няма пари за частно) Конър се сблъсква с шефа отец Бакстър (Дон Уичърли), изсъхнал и ретрограден буквоядец и маниак. Бързо се сприятелява с Бари (Йън Кенеди), приказлив и деятелен комбинативен завързак. Конфронтира се с безмозъчния и нападателен хулиган на школото. Вижда съблазнителната, самоуверена, високомерна и недостижима хубавица (ходи с по-възрастен мъж със спортна кола, средства и самочувствие, но пък живее в общежитие за сираци) Рафина (Луси Бойнтън, запомнете това име). В припадък на безразсъдна храброст, подкокоросан от Бари, я заговаря и кани (тя била манекенка и фотомодел) да се снима в клип на бандата му (каквато не съществува).

В невъзможност и притиснат от времето, Конър се изтъпанчва на вратата на локалния мултиинструменталист Еймън (Марк Маккена), почтен и отзивчив разговорлив момък. Пускат публикация, на която се отзовават двама ексцентрични, непосредствени и занимателни братя, басист и барабанист. Приобщават и наложителния чернокож Нгиг (Пърси Чамбурука), безсънен и самостоятелен занаятчия на пианото с безподобен фънки жанр и атрактивна осанка. И... групата е подготвена - Sing Street, като дори е много обещаваща и кадърна, а клиповете, снимани с подръчни средства, са изненадващо положителни и увличащи.

Sing Street стартират да се прочуват, ще свирят на бала, от " поп " ( " не знаех, че сме такива ", споделя Еймън) минават към нещо като " уейв ", само че Конър е застигнат от домашни проблеми (развод, сърдит и афектиран брат), желанието на Рафина да емигрира в Лондон и неприятности в учебно заведение, които съвсем унищожават неговия възторг, убеденост и самоуважение и заличават дълготрайните му проекти...  Този филм е най-оптимистичният, бодър и сърдечен от своебразната трилогия на Карни. На нас, феновете, ни става някак по-светло, слънчево и уютно пред екрана и ни се желае да сме още веднъж на двайсет години. Любовта да е дива, могъща, непозната, девствена, загадъчна и мамеща. Да имаме куража и смелостта да преследваме настойчиво и безкомпромисно фантазиите си. Изведнъж да се телепортираме на лудото пътешестване с дребна и паянтова моторница, шибана от дъжда, светкавиците и вълните някъде сред Ирландия и Уелс. Тогава, когато всичко е допустимо и достижимо, очакванията - осезаеми и налични, безразсъдният риск - оневинен. Когато суровият живот още не ни е забелязал, камо ли да ни цапардоса крепко с тежка длан право през младежките красиви, дръзки и румени лица.

Боян Атанасов е жива софийска легенда, човек на живота, на киното, на театъра, на музиката. Само който не го познава, единствено той не се е впечатлявал от неговите енциклопедични познания в гореизброените области и освен в тях. За наша наслада Боян има личен блог, публикации от който публикуваме при нас с неговото общително единодушие. Останалите му титанични материали можете да откриете .
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР